PROJECT: MCA ondersteunt bij bouw Rope Bending Machine van DSM Protective Materials

Geplaatst: 21-04-2020

Rope Bending Machine van DSM Protective Materials DPM (DSM Protective Materials), heeft MCA linear motion robotics gevraagd om een machine te ontwikkelen, waarmee buigvermoeiïngstesten aan Dyneema® gebaseerde touwen uitgevoerd kunnen worden. Doel is om de product levensduur in bepaalde toepassingen en onder bepaalde condities in kaart te brengen. Deze kennis wordt door DPM gebruikt voor het adviseren van klanten/eindgebruikers en het ontwikkelen van nieuwe producten en technologieën. Dyneema®-vezels leveren marktleidende prestaties op het gebied van treksterkte, duurzaamheid, slijtvastheid, snijweerstand en energieabsorptie. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de vezel kan worden toegepast in onder andere beschermende kleding, netten en touwen.

Zowel het ontwerp, de 3D-engineering, software programmering als volledige assemblage zijn door onze engineers van MCA vestiging Elsloo uitgevoerd. Samen met productspecialisten van de vestigingen Twello en Varsseveld is de juiste selectie van lineaire en motion componenten bepaald voor deze specifieke toepassing. Een mooie toepassing en combinatie van diverse lineaire assen en aandrijvingen gecombineerd met Yaskawa servo techniek. Het geheel wordt aangestuurd en bediend middels een Siemens PLC en comfort panel, waarmee de gewenste parameters voor de betreffende producttest ingevoerd kunnen worden en meetrapporten worden gegenereerd. De software is geschreven in onze eigen ontwikkelde standaard op basis van S88.

“Het was voor ons (wederom) een genoegen om met MCA samen te werken aan dit project. Wij beschouwen MCA naast leverancier, vooral ook als ontwikkelingspartner. Een ontwikkelingspartner die goed in staat is om zich te verdiepen in de wensen van de opdrachtgever/klant, goed communiceert met tussentijdse updates gedurende de engineering- en productiefase en kwalitatief hoogstaand maatwerk levert. Voor ons essentieel aangezien wij vaak niet-standaardmatige aanvragen hebben en nauwe eisen aan onze testapparatuur en machines stellen.”

In deze machine worden tot maximaal 3 touwen ingespannen. Onderhevig aan een instelbare trekkracht worden de touwen met repetitieve buigingen belast. Wanneer een touw faalt, geeft dit samen met het aantal gemaakte cycli en diverse andere meetbare parameters indicaties voor de buigvermoeiingslevensduur van het touw.

“De bending machine is een mooie aanvulling op de rest van de apparatuur in het DPM Tech Center. We hebben reeds diverse producten getest waarbij de uitkomsten van metingen geheel in lijn van verwachting zijn.”

« Nieuws overzicht