Veilig gebruik blaaspistolen in productieprocessen

Geplaatst: 09-01-2018

Blazen met perslucht

Perslucht wordt in de productie-industrie o.a. gebruikt voor het aandrijven van gereedschappen, heffen, reinigen, verplaatsen en koelen van materialen. Er zijn verschillende voorschriften die het gebruik van perslucht regelen. Arbeidsveiligheid in de Verenigde Staten wordt geregeld door OSHA veiligheidsvoorschriften. OSHA staat voor "occupational Safety and health Administration". Persluchtgebruik wordt geregeld in de OSHA standaard 1910.242 (b). In Zwitserland heeft SUVA (Schweizerische Unfallversicherungs Anstalt) voorschriften uitgevaardigd die vergelijkbaar zijn met die van OSHA.

OSHA voorschriften stellen het volgende over perslucht:

"Perslucht mag alleen gebruikt worden voor reiniging als de druk lager is dan 2,1 barg en er chipbeschermers en persoonlijke veiligheidsuitrusting worden gebruikt."

Dit betekent dat de stroomafwaartse druk van de lucht aan de uitlaat van het blaaspistool, de spuitmond- of buisopening voor alle statische omstandigheden niet hoger mag zijn dan genoemde 2,1 barg. Een hogere statische druk kan de operator ernstig verwonden. Daarom moet de druk bij de blokkering minder zijn dan 30 psi (210 kPa) om het risico op letsel bij een totale blokkering te minimaliseren. Een luchtdrukmeter is de eenvoudigste manier om de luchtdruk te controleren.

Chipbeschermers worden gebruikt om de operator en mensen die in de buurt werken te beschermen tegen rondvliegende spaanders en deeltjes. Dit kunnen schermen zijn of andere oplossingen om oog- en lichaamsblessures te voorkomen. Houd hierbij in gedachten dat sommige veiligheidsuitrusting alleen de operator beschermt en dat deze mogelijk moet worden aangevuld om mensen in de buurt te beschermen. Bovendien moeten persoonlijke veiligheidsuitrusting zoals gehoorbescherming en bril met volledige afdekking worden gebruikt.


  


Gebruik modellen die voldoen aan de richtlijnen voor veilig gebruik blaaslucht. Voor iedere toepassing is een effectieve en efficiënte oplossing beschikbaar die vaak ook nog eens kostengunstiger is en minder lawaai produceert.

Beschikbare types:
Pro one/standaard, Pro One-AS/met luchtgordijn, Pro One 300/met verlengde blaasmond 300 mm.


Voor meer informatie:
Ants Technology & Consulting
Tel.: +31 (0)77 7676276
info@ants-tech.nl
www.ants-tech.nl

« Nieuws overzicht