Smering is belangrijk. Maar weet u ook hoeveel?

Elk lager heeft een bepaald levensduurpotentieel. Onderzoek heeft echter aangetoond dat, om verschillende redenen, niet elk lager dit bereikt. Belangrijke stadia die een grote invloed hebben op de levensduur van een lager kunnen worden geïdentificeerd gedurende de levenscyclus van het lager. Deze stadia vindt u in de getoonde afbeelding.

De stadia in de levenscyclus van een lager zijn uiterst belangrijk voor het maximaliseren van de levensduur van het lager. Door het juiste lager voor de toepassing te kiezen, de juiste onderhoudspraktijken toe te passen en de juiste gereedschappen te gebruiken, kunt u de levensduur van uw lager aanzienlijk verlengen, het energieverbruik verminderen, de productiviteit en efficiëntie van de fabriek verhogen en, last but not least, de gezondheids- en veiligheidsomgeving aanzienlijk verbeteren.

Stadium 3: Correcte lagersmering voorkomt vroegtijdige lageruitval
Correcte lagersmering is een essentiële stap om de levensduur van het lager te bereiken. 50% van vroegtijdig lageruitval is het gevolg van slechte smering en/of vervuiling. Onjuiste smering veroorzaakt zowel hoge onderhoudskosten als gezondheids- en veiligheidsproblemen door gladde werkvloeren of moeilijk bereikbare plaatsen. Vraag uw Rubix contactpersoon naar de handige SKF Vet Selectiekaart.

Het is belangrijk om vet te selecteren dat geschikt is voor de toepassing van het lager, en om de juiste hoeveelheid toe te passen voordat het lager in gebruik wordt genomen. Tijdens bedrijf zal het lager regelmatig moeten worden nagesmeerd. De juiste hoeveelheid van het juiste vet, toegepast met de juiste intervallen, is essentieel voor het bereiken van optimale lagerprestaties en maximale levensduur.

Het gebruik van handmatige nasmeermethodes is gebruikelijk; continu nasmeren biedt echter vele voordelen. Continue nasmering kan worden uitgevoerd door gebruik te maken van automatische smeerapparaten, die zorgen voor een consistentere, nauwkeurigere en schone vettoevoer.

SKF SYSTEM 24 - éénpunts smeerapparaat
Het uitvoeren van handmatige smeertaken kan een uitdaging zijn vanwege het grote aantal smeerpunten in een fabriek. Bovendien hebben de meeste van deze punten verschillende smeringsvereisten. SKF SYSTEM 24 éénpunts automatische smeerapparaten zorgen voor de juiste smering op het juiste moment door vettoevoer op het juiste niveau in te stellen van 0-12 maanden.

Batterij aangedreven vetspuit
De SKF batterij aangedreven vetspuit TLGB 20 is ontwikkeld voor maximale efficiëntie en bevat een geïntegreerde vetmeter, dat helpt het risico op teveel of te weinig smering te voorkomen.

Stadium 4: Nauwkeurige asuitlijning is echt belangrijk
Het is een feit. Verkeerde uitlijning van assen is een belangrijke oorzaak van defecten aan roterende machines. Nauwkeurig uitlijnen van assen kan een groot aantal van dergelijke storingen voorkomen en ongeplande stilstandtijd verminderen die kan leiden tot productieverlies.

Wat is asuitlijning?
Machines moeten zowel in het horizontale als in het verticale vlak worden uitgelijnd. De uitlijnfout kan worden veroorzaakt door zowel parallelle als hoekafwijkingen. De mogelijke gevolgen van een verkeerde asuitlijning zijn ernstig voor het bedrijfsresultaat. Asuitlijnsystemen zijn sneller en gemakkelijker te gebruiken dan meetklokken, zijn nauwkeuriger en vereisen geen speciale vaardigheden om vrijwel altijd nauwkeurige resultaten te verkrijgen.

Voordat u een systeem aanschaft, moet u vaststellen voor welke toepassingen het zal worden gebruikt en een lijst van eisen opstellen. De aanschaf van een systeem dat aan vrijwel elke behoefte kan voldoen, kan kostbaar zijn. SKF biedt een reeks betaalbare en eenvoudig te gebruiken asuitlijngereedschappen die geschikt zijn voor de basis- alsook de meer gevanceerde uitlijntaken.

Riemuitlijning
Een van de meest voorkomende redenen voor ongeplande stilstand van riemaangedreven machines is een verkeerde uitlijning van de poelies. Een verkeerde uitlijning van de riemschijven kan leiden tot meer slijtage van riemschijven en riemen, en tot meer ongewenste geluiden en trillingen, wat weer kan leiden tot ongeplande stilstand van machines. Een ander neveneffect van verhoogde trillingen kan vroegtijdig lageruitval zijn.

Voor meer informatie en advies, neem contact op met uw Rubix contactpersoon, of stuur een email aan bearings@rubix-group.nl.